La neologia lèxica catalana

18 Abr

 

portada

 

 

 

Freixa, Judit; Bernal, Elisenda; Cabré, M. Teresa (ed.). La neologia lèxica catalana Barcelona: Institut d’Estudis Catalans. Secció Filològica, 2015. ISBN: 9788499652351.

 

 

Resum / Resumen / Abstract

El lèxic és el motor de la llengua, aquella part de la maquinària lingüística que mou el conjunt. En moviment constant, el lèxic va canviant, deixant de banda paraules que en moments anteriors havien estat necessàries i freqüents, i incorporant-ne d’altres. No totes les paraules noves que arriben a la llengua s’estabilitzaran en l’ús, això dependrà dels parlants i de les institucions, però en qualsevol cas seran, durant un temps, neologismes.

En el primera part d’aquest volum, s’hi presenten les innovacions lèxiques del català estudiades segons els tipus de formació i s’hi fan reflexions sobre aspectes tan diversos com el grau d’estabilització i de novetat, les característiques pragmàtiques i semàntiques o el nivell d’autonomia d’aquestes unitats respecte d’altres llengües. En la segona part, s’hi fa constar un recull de prop de set-centes unitats, exemplificades amb contextos que provenen principalment dels diaris Ara, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya i l’Avui.

Adquisicions: Portal de Publicacions de l’IEC

El léxico es el motor de la lengua, aquella parte de la maquinaria lingüística que mueve el conjunto. En movimiento constante, el léxico va cambiando, dejando de lado palabras que en momentos anteriores habían sido necesarias y frecuentes, e incorporando otras. No todas las palabras nuevas que llegan a la lengua se estabilizarán en el uso, eso dependerá de los hablantes y de las instituciones, pero en cualquier caso serán, durante un tiempo, neologismos.

En la primera parte de este volumen, se presentan las innovaciones léxicas del catalán estudiadas según los tipos de formación y se exponen reflexiones sobre aspectos tan diversos como el grado de estabilización y de novedad, las características pragmáticas y semánticas o el nivel de autonomía de estas unidades respecto a otras lenguas. En la segunda parte, se hace constar una recopilación de cerca de setecientas unidades, ejemplificadas con contextos que provienen principalmente de los periódicos Ara, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya y Avui.

Adquisiciones: Portal de Publicacions de l’IEC

Lexicon is the engine of a language, that part of the linguistic machinery that moves the whole ensemble. Being in constant movement, lexicon changes and puts aside words that were necessary and frequent in the past, and incorporates others. Not all the new words that appear in a language will stabilise their usage: that will depend on the speakers and institutions, but, either way, they will be, for a while, neologisms.

In the first part of this book, Catalan lexical innovations are presented and studied according to the formation process. Reflections about different aspects such as the stabilisation and novelty degree are carried out, as well as pragmatic and semantic characteristics or the autonomy level of these units compared to other languages. In the second part, a list of some seven hundred units is provided, exemplified with contexts which come mainly from the newspapers Ara, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya and Avui.

For purchases: Portal de Publicacions de l’IEC

 

 

Índex de continguts / Tabla de contenido / Table of contents:

 • Elisenda Bernal; M. Teresa Cabré; Judit Freixa: “Presentació”
 • Elisenda Bernal; Elisabet Llopart; Maria Gené: “La Neologia per prefixació”
 • Mercè Lorente; Laura Cantero: “La Neologia per sufixació”
 • Paola Cañete; Sabela Fernández; Francina Janer: “La Neologia per composició culta”
 • Alba Coll; M. Amor Montané; Albert Morales: “La Neologia per composició patrimonial “
 • Judit Freixa; Sandra Rojas: “La Neologia per sintagmació”
 • Elisenda Bernal; Judit Freixa; Elisabet Llopart: “La Neologia per truncació (abreviació, acronímia i siglació)”
 • Elisenda Bernal; M. Teresa Cabré: “La Neologia per conversió sintàctica i per lexicalització”
 • Ona Domènech; Rosa Estopà; Teresa Graells; Helena Sacasas: “La Neologia semàntica”
 • Mariona Barrera; Queralt Alsina; Alejandro Fernández; Marc Font: “La Neologia per manlleu”
 • M. Teresa Cabré; Judit Freixa: “Observacions sobre innovació lèxica catalana: conclusions”
 • Elisenda Bernal; Marc Font; Judit Freixa: “Annex. Paraules del català actual. Selecció de neologismes lexicogràfics”

 

 

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: